|
|
|
Autor: |
Maciej Robert, Anna Rodak-Śniecińska | Wydawnictwo: |
Baobab |
Kategoria: |
Kulinaria | cena detal. brutto: |
45.00 zł | format: |
20 x 25,5 |
ISBN: |
978-83-89642-09-7 |
oprawa: |
twarda |
stron: |
266 | rok wydania: |
2009 | data dod.: |
2019-10-30 |
|
|
Opis:
"Twórcą pierwszej nalewki był prawdopodobnie starożytny lekarz z greckiej wyspy Kos, Hipokrates, który aromatyczne wino zaprawił cynamonem, a następnie dosłodził miodem - napój ten nazywany "hipokrasem" miał rozgrzewać, dezynfekować i leczyć najróżniejsze choroby. (...) W I wieku n.e. grecki lekarz z Cylicji , pozostający w służbie cesarzy rzymskich, Pedanios Dioskorides, autor sławnego traktatu "O środkach leczniczych ksiąg pięcioro" tak pisał w jednej z owych ksiąg: "Wszystkie nie zmieszane i proste wina łatwo się wchłaniają, mają właściwości rozgrzewające, pobudzają apetyt, są dobre dla żołądka, mają właściwości odżywcze, działają nasennie, sprawiają, że ciało ma ładne zabarwienie. Pite w umiarkowanych ilościach, pomagają na wszelkiego rodzaju zatrucia, a także na ukąszenia jadowitych węży. Są dobre na długotrwałe wzdęcia, na czkawkę i na biegunkę..." |
|