Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Moąesz określia warunki przechowywania lub dostepu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×
 
 
 
 
login: hasło:
  Strona główna nowo?ci zapowiedzi Tania ksi??ka Oferta na nagrody Moje konto
  współpraca kontakt i dojazd
 
2024-06-22
2024-06-21
2024-06-20
2024-06-19
2024-06-18
2024-06-17
2024-06-16
2024-06-12
2024-06-07
2024-06-06

::Albumy
::Astrologia, parapsychologia
::Atlasy, plany, mapy
::Biografie, wspomnienia, wywiady
::Dla dzieci i młodzieży - literatura
::Dla dzieci i młodzieży -popularnonaukowe
::Dla najmłodszych
::Edukacja
::Ekonomia, zarządzanie, prawoznawstwo
::Encyklopedie, słowniki, leksykony
::Eseje
::Fantastyka
::Film
::Gry fabularne
::Gry i puzzle
::Historyczne
::Humor, aforyzmy, przysłowia
::Inne
::Judaistyka
::Kalendarze
::Komiksy
::Książki audio
::Kulinaria
::Lektury szkolne
::Literatura
::Literatura faktu, reportaż
::Literatura obcojęzyczna
::Literatura piękna - obca
::Literatura piękna - polska
::Literatura popularnonaukowa
::Medycyna, ziołolecznictwo
::Nauka i technika - popularnonaukowe
::Nauki humanistyczne
::Opowiadania
::Poezja
::Poradniki
::Powieści
::Przewodniki turystyczne
::Publicystyka, esej
::Religia, religioznawstwo
::Romanse
::Sensacja, kryminał, horror
::Socjologia
::Sport
::Sztuka
::Ściągi, opracowania
::Tradycje i obyczaje

KUCHNIA W EUROPIE DOBY NOWOŻYTNEJ JEŚĆ I PIĆ XVI-XIX WIEK

KUCHNIA W EUROPIE DOBY NOWOŻYTNEJ JEŚĆ I PIĆ XVI-XIX WIEK
Autor:
MEYZIE P.
Wydawnictwo:
Mówią wieki
Kategoria:
Literatura faktu, reportaż
cena detal. brutto:
35.00 zł
format:
16,5 x 23,5
ISBN:
9788386156481
oprawa:
broszura
stron:
276
rok wydania:
2012
data dod.:
2022-01-25
Opis:

Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich
zmian – od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską – widzianych
z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała
się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna – z wielką polityką.

Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy
rozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie
stołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubione
regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi
się kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu
pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce.

Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze
głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej.


Zobacz koszyk

Hiszpański Na wakacje Audio Kurs dla początkujących
-
Włoski. Kurs dla zabieganych. Poziom A2-B1
-
Niemiecki. Kurs dla zabieganych + 4 CD
-
Hiszpański. Kurs dla zabieganych + 3 CD
-
więcej

Jak Lech Wałęsa przechytrzył komunistów
Vetter Reinhold
Wesołe obrazki 30 kartek superzabawy
-
Wszystko zajęte
Marcin Podolec
Wróć, jeśli masz odwagę
Estelle Maskame
W tyglu transformacji ustrojowej
Baka Władysław
Małe przyjemności
Clare Chambers
Wszystko to co wyjątkowe
Matthew Quick
Tajemnice dworu sułtana. Księga 5. Sułtanka Nurbanu 1 Synowa odaliski
Demet Antinyeleklioglu
Rio Grande Reportaż o granicy
Francisco Cantú
Anna i Pan B
Jakub Zając
więcej

:: Polityka Plików Cookie
2005-2016 © Hurnex