Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Moąesz określia warunki przechowywania lub dostepu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×
 
 
 
 
login: hasło:
  Strona główna nowo?ci zapowiedzi Tania ksi??ka Oferta na nagrody Moje konto
  współpraca kontakt i dojazd
 
2025-03-21
2025-03-18
2025-03-12
2025-03-04
2025-02-28
2025-02-27
2025-02-25
2025-02-22
2025-02-21
2025-02-20

::Albumy
::Astrologia, parapsychologia
::Atlasy, plany, mapy
::Biografie, wspomnienia, wywiady
::Dla dzieci i młodzieży - literatura
::Dla dzieci i młodzieży -popularnonaukowe
::Dla najmłodszych
::Edukacja
::Ekonomia, zarządzanie, prawoznawstwo
::Encyklopedie, słowniki, leksykony
::Eseje
::Fantastyka
::Film
::Gry fabularne
::Gry i puzzle
::Historyczne
::Humor, aforyzmy, przysłowia
::Inne
::Judaistyka
::Kalendarze
::Komiksy
::Książki audio
::Kulinaria
::Lektury szkolne
::Literatura
::Literatura faktu, reportaż
::Literatura obcojęzyczna
::Literatura piękna - obca
::Literatura piękna - polska
::Literatura popularnonaukowa
::Medycyna, ziołolecznictwo
::Nauka i technika - popularnonaukowe
::Nauki humanistyczne
::Opowiadania
::Poezja
::Poradniki
::Powieści
::Przewodniki turystyczne
::Publicystyka, esej
::Religia, religioznawstwo
::Romanse
::Sensacja, kryminał, horror
::Socjologia
::Sport
::Sztuka
::Ściągi, opracowania
::Tradycje i obyczaje

KUCHNIA W EUROPIE DOBY NOWOŻYTNEJ JEŚĆ I PIĆ XVI-XIX WIEK

KUCHNIA W EUROPIE DOBY NOWOŻYTNEJ JEŚĆ I PIĆ XVI-XIX WIEK
Autor:
MEYZIE P.
Wydawnictwo:
Mówią wieki
Kategoria:
Literatura faktu, reportaż
cena detal. brutto:
35.00 zł
format:
16,5 x 23,5
ISBN:
9788386156481
oprawa:
broszura
stron:
276
rok wydania:
2012
data dod.:
2022-01-25
Opis:

Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich
zmian – od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską – widzianych
z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała
się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna – z wielką polityką.

Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy
rozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie
stołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubione
regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi
się kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu
pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce.

Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze
głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej.


Zobacz koszyk

Zabawki Akademia mądrego dziecka Pierwsze słowa
Nathalie Choux
Zmysły Akademia mądrego dziecka Pierwsze słowa
Nathalie Choux
Dobranoc, śpiochu! Magiczne koło Kapitan Nauka
Agnese Baruzzi, Gabriele Clima
Niespodzianka Magiczne koło Kapitan Nauka
Agnese Baruzzi, Gabriele Clima
Złość Magiczne koło Kapitan Nauka
Agnese Baruzzi, Gabriele Clima
Dzidziuś Akademia mądrego dziecka Pierwsze słowa
Nathalie Choux
Muzyka. Akademia mądrego dziecka. Pierwsze słowa
Nathalie Choux
więcej

Balonowa 5. ART
Mikołaj Pasiński
Szczęście Mikołajka
Anne Goscinny
Sól i pieprz. Cała gama ostrości
-
Merhaba Reportaże z tomu
Witold Szabłowski
Zapamiętani
Jacek Bocheński
Czytam sama. Klasa 3. Opowieści biblijne
-
Słynne zwierzęta
Jaishankar Nandita, Kapoor Priya
Zimny Wiatr
Arnaldur Indridason
ENCYKLOPEDIA ŚWIAT WIEDZY
-
Pamiętnik Nastolatki 7
Beata Andrzejczuk
więcej

:: Polityka Plików Cookie
2005-2016 © Hurnex