|
::Albumy | ::Astrologia, parapsychologia | ::Atlasy, plany, mapy | ::Biografie, wspomnienia, wywiady | ::Dla dzieci i młodzieży - literatura | ::Dla dzieci i młodzieży -popularnonaukowe | ::Dla najmłodszych | ::Edukacja | ::Ekonomia, zarządzanie, prawoznawstwo | ::Encyklopedie, słowniki, leksykony | ::Eseje | ::Fantastyka | ::Film | ::Gry fabularne | ::Gry i puzzle | ::Historyczne | ::Humor, aforyzmy, przysłowia | ::Inne | ::Judaistyka | ::Kalendarze | ::Komiksy | ::Książki audio | ::Kulinaria | ::Lektury szkolne | ::Literatura | ::Literatura faktu, reportaż | ::Literatura obcojęzyczna | ::Literatura piękna - obca | ::Literatura piękna - polska | ::Literatura popularnonaukowa | ::Medycyna, ziołolecznictwo | ::Nauka i technika - popularnonaukowe | ::Nauki humanistyczne | ::Opowiadania | ::Poezja | ::Poradniki | ::Powieści | ::Przewodniki turystyczne | ::Publicystyka, esej | ::Religia, religioznawstwo | ::Romanse | ::Sensacja, kryminał, horror | ::Socjologia | ::Sport | ::Sztuka | ::Ściągi, opracowania | ::Tradycje i obyczaje |
|
|
Z kuchni świętej Hildegardy. Potrawy dla zdrowia i radości |
Z kuchni świętej Hildegardy. Potrawy dla zdrowia i radości |
|
|
|
Autor: |
Fournier-Rosset Jany | Wydawnictwo: |
Esprit |
Kategoria: |
Kulinaria | cena detal. brutto: |
29.90 zł | format: |
16,5 x 23,5 |
ISBN: |
978-83-60040-45-4 |
oprawa: |
twarda |
stron: |
232 | rok wydania: |
2007 | data dod.: |
2008-10-02 |
|
|
Opis:
Hildegarda z Bingen (1098-1179) była niezwykłą kobietą – jedną z najbardziej wpływowych osób swojej epoki, i jedną z najważniejszych postaci w całej historii chrześcijaństwa. Z pewnością spotkali się Państwo z jej dorobkiem jako mniszki, mistyczki, naukowca, teologa, lekarza czy kompozytorki. Być może nie wiecie jednak, że posiadała precyzyjną wiedzę o żywieniu człowieka. Hildegarda praktycznie niczego nie nauczyła się jednak od ludzi. To niebo wprowadziło ją w arkana wiedzy dotyczącej praw natury, począwszy od stworzenia kosmosu. Z okazji jubileuszu świętej, papież Jan Paweł II powiedział o niej: „obdarowana już w młodym wieku darami z nieba, wniknie głęboko w tajniki teologii, medycyny, muzyki i innych sztuk. Napisze wiele książek i uwypukli związek między odkupieniem a stworzeniem…”
Zapraszamy zatem do wprowadzenia duchowego wymiaru do jak najbardziej
ziemskich działań – przygotowywania i jedzenia posiłku – dzięki setkom ulubionych przepisów świętej Hildegardy.
Mamy tu mięsa, potrawy z warzyw, sałatki, zupy, potrawy z produktów zbożowych, pyszne makarony, sosy i dipy, syropy, wspaniałe napoje, znakomite powidła i galaretki, herbaty i „kawy”, chleby, wina i desery.
Składają się na nie wyłącznie produkty, rośliny i zioła posiadające przymioty „lekkości, lekkostrawności i zieloności” – czyli, inaczej mówiąc, „pokarmy radości”, które święta Hildegarda ceniła najbardziej ze względu na ich subtelne walory. Te „potrawy przynoszące radość” odżywią nas i pomogą zachować dobre zdrowie w każdej sferze – fizycznej, duchowej i psychicznej.
Należy jednak pamiętać, że według Hildegardy ze wszystkich produktów i składników spożywczych najważniejsza jest jednak MIŁOŚĆ; to ona doda wszystkim potrawom unikalnego smaku. Gotować z miłością to ofiarować całe swoje serce.
|
|
|
|
|